RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

RE-CREATIV » ADMINISTRATIV » REVISTA RE-CREATIV » Uleiul de floarea soarelui presat la rece

Uleiul de floarea soarelui presat la rece

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Uleiul de floarea soarelui presat la rece la data de Sam 8 Noi 2014 - 15:23

Corina

avatar
Admin
Admin
Articol scris pentru Ziarul de Iasi

Ceaiul din petale de floarea soarelui scade febra imediat. Proprietațile benefice pentru
organism ale uleiului se pierd în timpul procesarii sale industriale. Uleiul presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecție pentru artere și pentru inimă.
Cu o corola galbenă, mare și frumoasă, ce de dimineață și până la asfințit își rotește „fața“ după soare, floarea soarelui a fascinat pe om din cele mai vechi timpuri. Considerată zeiță coborâtă din soare, nativii peruvieni se închinau imaginii acesteia și îi confereau adorație ca simbol al Marelui Zeu Soare. Floarea soarelui a devenit simbol național pentru această țară, dar și pentru alte state cum este Rusia.
În mormintele indienilor Americii de Nord au fost descoperite vase pline cu semințe de floarea soarelui care erau puse înăuntru pentru ca cei decedați să aibă merinde pe drumul către cealaltă lume. Ei credeau că un nativ poate merge distanțe mari pe jos dacă are asupra lui un săculeț plin cu semințe de floarea soarelui.
Să nu uităm că floarea soarelui a fost model de inspirație pentru Van Gogh, pictorul fiind urmărit de simbolul florii soarelui toată viața. El a imortalizat această plantă în peste 200 dintre tablourile sale. În iunie 1996, floarea soarelui a fost aleasă și simbol al unei lumi eliberate de armele nucleare.
Și, pe bună dreptate, floarea soarelui a fascinat pe om nu numai cu frumusețea ei, ci și cu calitatile sale terapeutice extraordinare. Ceaiul din petale de floarea soarelui scade febra fiind un febrifug de excepție, iar semințele sunt deosebit de hrănitoare în primul rând datorită uleiurilor ce le conțin și substanțelor active în al doilea rând. Din semințele de floarea soarelui se extrage un ulei comestibil care este un adevărat aliment-medicament. Acesta este un produs nelipsit din lista de cumpărături a oricărei gospodine. Și asta pentru că el este folosit în multe bucate care se prepară în bucătărie. Indiferent că e vorba de cartofi prăjiți, salate sau preparate mai sofisticate, uleiul este cel care dă savoare. Unii s-au obișnuit să înlocuiască uleiul de floarea soarelui, autohton, cu uleiul de măsline importat din țările mediteraneene. Și asta deoarece se considera ca uleiul extravirgin de masline are proprietați deosebite. Într-adevar, are aceste proprietăți, însă și uleiul nostru autohton presat la rece are calități la fel de importante. Ceea ce probabil se știe mai puțin este faptul că, indiferent despre ce ulei este vorba, proprietățile acestuia se pierd în procesul de rafinare.

Un ulei sărac prin rafinare
Prea puțin suntem informați asupra faptului că, în procesul de rafinare al uleiului de floarea soarelui se folosesc substanțe chimice cum ar fi soda caustică pentru a se obține stabilizarea lui și a-i oferi o perioadă îndelungată de garanție. Datorită proceselor chimice și termice la care este supus în procesul de rafinare uleiul, de oricare fel ar fi el, își pierde mare parte din nutrienți și vitamine. Și, pe lângă acestea, uleiul mai primește și un procent de până la 50% apă. Adică în sticla de ulei rafinat avem jumătate apă, iar în cealată jumătate avem un lichid prelucrat și „îmbunătățit“ cu diverse substanțe chimice dar sărăcit de nutrienți, vitamine și minerale.

Ce conține uleiul de floarea soarelui?
consistența sporită și constantă, până la finalizarea operației de prăjire. Gătitul cu ulei și prăjirea în ulei este o caracteristică, se pare, a bucătăriei românești. Ca alternativă avem uleiul de floarea soarelui presat la rece. Uleiul este obținut prin presarea mecanică a semințelor de floarea soarelui nedecojite, selecționate și uscate. Astfel obținut, uleiul are un procent de apă între 6% și 8% datorat uscării naturale a semințelor. Acest fapt, face ca uleiul de floarea soarelui presat la rece să poată fi folosit în bucătărie atât la gătit cât și pentru prăjire deoarece își menține
Preferând consumul de ulei presat la rece în locul celui rafinat și al grăsimilor de origine animală, se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obține scăderea colesterolului și a hipertensiunii arteriale, scăderea riscului de accident vascular, se poate preveni apariția depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipației, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă este consumat în mod echilibrat, uleiul presat la rece are un efect benefic asupra ficatului, a pielii și este foarte util pentru menținerea echilibrului hormonal. Acest ulei de floarea soarelui presat la rece este bogat în acizi grași polinesaturati, în vitamine, minerale și antioxidantți, ele având o acțiune complexă și foarte benefică asupra organismului.

Acizii grași din ulei previn infecțiile
Uleiul de floarea soarelui presat la rece, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecție pentru artere și pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar și asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este valoros și pentru aportul de grăsimi polinesaturate, dintre care amintim acidul linoleic - omega 3, și vitamina A, care ajută la creșterea oaselor și a dinților, previne infecțiile de tot felul și este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea soarelui presat la rece este util în alimentația celor cu arteroscleroză și cu hipertensiune.
palmitic 7%; acid stearic 5%; acid oleic 30%; acid linoleic 57%; acid linolenic 0,5%. acid Dintre principalii acizi grași pe care îi găsim în uleiul de floarea soarelui presat la rece amintim:
Uleiul de floarea soarelui presat la rece este un excelent tonifiant general, antianemic și imunomodulator. Poate fi găsit la magazinele cu produse naturiste sau se poate comanda la diverși procesatori pentru a-l achizitioana în stare proaspătă. Prețul unui litru de astfel de ulei nu diferă foarte mult de cel rafinat sau dublu rafinat, însă e bine să ne reamintim că prețul plătit pentru sănătatea noastră nu poate fi cuantificat.

http://www.prima-zi.blogspot.com

2 Re: Uleiul de floarea soarelui presat la rece la data de Sam 8 Noi 2014 - 16:01

luminita.predoi

avatar
Activ
Activ
Interesant articol , Corina. Felicitari!

3 pret ulei la data de Dum 30 Noi 2014 - 12:08

iordache lucian

avatar
Incepator
Incepator
Buna ziua. ,, Prețul unui litru de astfel de ulei nu diferă foarte mult de cel rafinat sau dublu rafinat"Asta sustineti dvs si dezinformati,trebuia macar sa dati o cautare si va lamureati imediat cum sta treaba.

4 Re: Uleiul de floarea soarelui presat la rece la data de Lun 1 Dec 2014 - 8:25

Corina

avatar
Admin
Admin
nu am de ce sa dau cautare deoarece eu vand un litru de astfel de ulei cu 8 lei in timp ce un litru de ulei rafinat sau dublu rafinat mai bun il gasesti cu 7-8 lei. Nu am raportat pretul uleiului presat la rece cu un ulei slab, doar cu numele de ulei, pe care il gasesti prin depozite cu 4 lei. Si nu am luat in calcul pretul uleiului presat rece imbuteliat la sticla personalizata pe care il gasesti in magazinele "bio" din mall-uri sau alte magazine cu cheltuieli de regie mari.


http://www.prima-zi.blogspot.com

Continut sponsorizat


Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum