RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

RE-CREATIV » ADMINISTRATIV » REVISTA RE-CREATIV » Capsuni si fragi

Capsuni si fragi

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Capsuni si fragi la data de Vin 27 Iun 2014 - 22:18

Corina

avatar
Admin
Admin
despre Capsuni si fragi am scris la mine pe blog si a fost publicat si pe Ziarul de Iasi si pentru ca Mihaelei i-a placut "adunarea" de retete le-am adus si aici...


Capsuni si fragi

"Odata cu inceputul verii pietele abunda de capsuni. Fie ca sunt mari si frumoase dar fara gust, fie ca sunt mic, zemoase si aromate, capsunile sunt o excelenta sursa de antioxidanti. Iar rudele lor mici si parfumate, fragii, sunt un deliciu. Mai ales daca sunt culesi intr-o zi libera, din padure, beneficiile sunt multiple. Nu doar fructele aromate sau dulceturile puse pe iarna ci si aerul inmiresmat a padurii, miscarea si timpul petercut alaturi de cei dragi.
Capsunile au indice glicemic mic iar concentratia mica de zahar se elibereaza lent in sange asa ca sunt recomandate si persoanelor care au probleme cu glicemia. Au efect antiinflamator, imbunatatesc memoria dar ajuta si organismul in preventia tumorilor datorita concentratiei mare de antioxidanti. Cura de capsune inlesneste actiunea sistemului imunitar, are un puternic efect diuretic, depurativ, favorizand eliminarea acidului uric, a toxinelor și a excesului de colesterol. Mai este folosit în afectiuni renale, in reumatism, artritism, guta, ateroscleroza, etc.
Pentru a ne bucura de aroma lor si in extrasezon putem congela fructele in pungute mici, cat folosim odata.
Dulceata preparata din fragi sau capsuni ne bucura papilele gustative in sezonul rece. Pentru aceasta avem nevoie de 1 litru apa, 1 kg zahar si o farfurie adanca plina cu fructe curate (spalate sub jet de apa si nu lasate in apa pentru ca isi pierd aroma). Se pune apa cu zaharul la fiert pana se leaga siropul (ridicand lingura pe laterala din oala in care fierbe se formeaza 3 picaturi in acelasi timp care curg), se adauga fructele scurse si se fierbe iarasi pana se leaga. Se poate adauga, la final, o crenguta de menta pentru un plus de aroma si cateva felii de lamaie pentru evitarea zaharisirii spre primavara viitoare.
Gemul din capsuni sau fragi se poate prepara in 2 moduri. Pentru un gem mai zemos se pune un kilogam de fructe curatate si spalate impreuna cu un kilogram de zahar la fiert pana se leaga compozitia.
Pentru un gem mai legat folosit la diverse prajituri, se pun fructele cu zahar in straturi intr-un vas mai mare. Se lasa peste noapte la frigider, se scurge jumatate din siropul obtinut care poate fi consumat ca atare cu apa minerala sau pus la sticle, sterilizat si lasat pentru zilele de vara cand se bea cu apa minerala si gheata.  Fructele cu siropul ramas se pun la fiert pana se leaga.
Gemul si dulceata se pun fierbinti in borcane, se capseaza si se lasa la racit cu capacul in jos.
O alta reteta de sirop presupune trecerea fructelor prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se amesteca cu aceeasi cantitate de zahar si se fierbe pana se leaga. Sau se adauga o cana de suc intr-o portie de sirop de zahar legat (un litru de apa cu un kilogram de zahar), se mai fierbe cateva minute si se pun cateva felii de lamaie. Siropul este legat cand nu mai face spuma fina ci se ridica bule mai mari de fierbere - face "bulbuci".
Pentru o prajitura simpla cu capsuni avem nevoie pentru aluat de: o cana de apa, 50 grame margarina, un praf de sare, o lingurita de otet si faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit. Se framanta bine si se lasa 30 minute la frigider.
Compozitia: un kilogram de capsuni se amesteca cu zeama si coaja rasa de la o lamaie si o cana de zahar. Se lasa la frigider tot 30 minute
Se intande o foaie din 3/4 aluat si se aseza intr-o tava rotunda unsa cu margarina sau cu hartia de copt cu marginile in sus. Se pun fructele iar deasupra se orneaza cu fasii din aluatul ramas.
Din pacate trebuie sa stea cam mult la cuptor la foc mare: 45 minute
Tot la categoria "dulce" aveam spuma de capsuni facuta fie cu frisca, fie cu albus batut spuma tare in care amestecam capsunile si zahar dupa gust. Putem orna paharele in care servim spuma cu frunze de menta proaspata.
Sau o inghetata rapida facuta din iaurt sau smantana amestecat la robot sau mixer cu capsuni sau fragi si pus la congelat.
Indiferent in ce varianta alegeti sa consumati capsunile, bucurativa de aroma si prospetimea lor la inceput de vara."



Ultima editare efectuata de catre Corina in Vin 27 Iun 2014 - 23:37, editata de 1 ori

http://www.prima-zi.blogspot.com

2 Re: Capsuni si fragi la data de Vin 27 Iun 2014 - 22:56

MNiko

avatar
Admin
Admin
Foarte bine ca le-ai adus aici. Multumim ca le impartasesti cu toti.

http://www.mamicreativ.com

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum